Salı, Mart 14, 2017

2017'de mutlaka görülmesi gereken müzeler

Gittiğim ülkelerde müze gezmeyi (eğer özel bir sergi yoksa) uzun süre önce bıraktım. Ama yeni yıl ile birlikte birbirinden iddialı sergiler tekrardan seyahat listeme girmeyi başardı.

New Design Museum, Londra
Londra’nın en yeni müzelerinden biri olan New Design Museum, beş yıllık yenilenme sürecinin ardından yeni binasında Fear and Love – Reactions to a complex world adlı sergi ile kapılarını açtı.  Sergi yıl ortasına kadar ziyaret edilebilir. Üç galeride sergilenen eserler haricinde, kütüphane ve mağazalar da görülmeye değer.



Met Breuer, New York
Metropolitan Museum of Art’ın bir parçası olan Met Breuer, önceden Whitney Amerikan Sanatı Müzesi olarak kullanılan binada kapılarını açtı. Amerikalı sanatçı Kelly James Marshall’ın Mastry isimli sergisi ile yeni yıla başlayan müze, Marisa Merz’in The Sky is a Great Space seçkisiyle ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.



Louvre, Abu Dabi
Dünyanın en önemli sanat müzelerinden biri olan Louvre, 2017 yılı içerisinde Jean Nouvel tarafından tasarlanan Abu Dabi’deki yerinde kapılarını açmaya hazırlanıyor. Arkeoloji, güzel sanatlar ve dekoratif sanat alanlarında önemli eserler sunacak olan müzenin dalgalanan bir kubbe şeklindeki tasarımı da çok dikkat çekici. Yetkililer müzenin asıl amacının Doğu ve Batı sanatı arasında bir köprü görevi üstlenmek olduğunu belirtiyorlar.



Museum Yves Saint Laurent, Marakeş
Yves Saint Laurent hayranlarının iyi bileceği üzere, ünlü tasarımcı hayatının önemli bir bölümünü Marakeş’te geçirdi. Şimdilerde onun hayatında önemli izler taşıyan Paris ve Marakeş kentlerinde, ünlü tasarımcının çalışmalarına adanan iki ayrı müze kapılarını açmayı bekliyor. Her iki müzede de Pierre Berge Vakfı’ndan çok önemli eserler bulunacak. 5.000 parçalık kıyafet ve 15.000 parçalık aksesuar seçkisi içerecek müzeler, aynı zamanda sergi alanı, oditoryum, kitap mağazası, restoran ve teras kısımlarına da sahip olacaklar.



Marciano Art Foundation, Los Angeles
Ünlü moda markası Guess’in kurucusu ve sıkı bir koleksiyoner olan Maurice Marciano, üç yıl önce aldığı ıssız Mason tapınaığını Los Angeles’ın en farklı ve yeni müzesi olarak açmak için gün sayıyor. Takashi Murakami ve Sterling Ruby gibi tanınmış sanatçıların yanı sıra daha az bilinen Californialı sanatçıların çeşitli parçalarının da yer alacağı toplam 1500 adet çağdaş sanat eserinin sergileneceği müze çok yakında ziyaretçilerle buluşacak.



Desert X, Coachella Valley

Coachella Valley bu sefer konserlere değil, ilki düzenlenecek olan Desert X isimli çağdaş sanat etkinliğine ev sahipliği yapıyor. 25 Şubat – 30 Nisan tarihleri arasında sergilenecek olan özel üretim eserlerin artistik direktörlüğünü MoMA ve Freeze gibi sanat dünyasının tanıdığı kurum ve fuarlara küratörlük yapmışlığı olan Neville Wakefield.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder